Töms inte tarmen riktigt?

Det är inte ditt fel! Människan är skapt att sitta på huk.

Vare sig du tror på fördelarna med att sitta på huk för att tömma tarmen eller om du har snubblat in på den här sidan och det här är första gången du hör talas om hela konceptet – här är argumenten till varför att bajsa sittandes på huk är det bästa och varför Squatty Potty är det enklaste och mest effektiva sättet att förbättra din toaletthållning.

HÄLSOPROFFS KÄNNER TILL FÖRDELARNA MED ATT SITTA PÅ HUK FÖR ATT TÖMMA TARMEN

“Medical doctors, naturopaths, and assorted holistic health professionals have pointed out the hazards of the modern toilet for years. There is empirical evidence that elevating your feet during elimination is healthier.”

Läkare, naturläkare och andra hälsoproffs har alla påpekat problemen med den moderna toaletten i flera år. Det finns empiriska bevis för att det är mer hälsosamt att lyfta upp fötterna under tömning. Den moderna toaletten är passande, men den har ett stort fel: den kräver att vi sitter ner. Att sitta ner och göra det vi ska kanske anses ”civiliserat”, men studier visar att den naturliga huknings-positionen förbättrar chanserna att tömma tarmen helt. Bättre tömning minskar problem som uppblåsthet, magknip, hemorrojder och förstoppning.

FÖRSTÅ PROBLEMET

Enklare förstoppning är en konsekvens av bristfällig tarmtömning på vanliga toaletter. En övervägande andel av befolkningen med normala tarmrörelser har ofta svårigheter att tömma sina tarmar. Huvudorsaken är den anorektala vinkeln i kombination med den sittande positionen som används på toaletten.

LÖS PROBLEMET

Uträtningen av anorektalvinkeln tillsammans med huknings-positionen gör tarmtömningen enklare. Det förhindrar överdrivet krystande med bieffekten att anorektalområdet skadas och möjligtvis även tarmen och andra organ.
Det finns inget samband mellan tiden du tillbringar på toaletten och hur framgångsrik tarmtömningen är. Det naturliga beteendet är att tömma tarmen som respons på en tömningsreflex.  Tarmtömningen sker automatiskt genom att den inbyggda reflexen lättar på trycket i analmuskeln.

DEN ENDA NATULIGA TÖMNINGSPOSTIONEN FÖR MÄNNISKOR ÄR HUKANDE

infograf-sv5 PROBLEM MED ATT SITTA PÅ TOALETTEN

1. FÖRSTOPPNING

Det nationella hälsoinstitutet (NIH) definierar förstoppning som att man har mindre än tre tarmrörelser på sju dagar. Enligt NIH lider cirka 4 miljoner amerikaner av förstoppning. I Sverige räknar man med att 1,9 miljoner människor är förstoppade. Är du en av dem? Eller känner du någon som har problem?

Ett av de största problemen är att man inte inser att man är förstoppad från första början. Tarmen är kroppens tömningsorgan, men många människor kompromissar med tömningssystemet, vilket visar sig i det höga antalet förstoppade. 1,9 miljoner svenskar har problem med förstoppning. Men många experter menar att det är normalt för kroppen att tömma sig efter varje måltid (tre gånger om dagen). Utifrån den definitionen är förekomsten av förstoppning betydligt högre.

Squatty Potty® toalettstol skapar en bättre toaletthållning, som förebygger och avhjälper förstoppning på följande sätt:

   • I den hukande positionen gör gravitationen det mesta av jobbet. Överkroppens vikt trycker mot låren som naturligt trycker mot tarmen. Ett försiktigt tryck från diafragman hjälper gravitationskraften.
   • Att sitta på huk gör puborectalismuskeln avslappnad, anorektalvinkeln rätas ut och hela tarmen töms.
   • Att sitta på huk lyfter sigmoidtarmen som öppnar upp “kröken” vid ingången till ändtarmen. Det hjälper till att förebygga inkontinens, genom minska trycket från puborectalismuskeln.
   • Tarmen är utrustad med ett inloppsvalv (det ileocecala valvet) och ett utloppsvalv (puborectalismuskeln). När man hukar stängs inloppsvalvet och håller de mindre tarmarna rena samtidigt som utloppsvalvet öppnas, för att låta avföringen passera fritt. En sittande position slår ut syftet med de båda valven och gör tömningen svår och ofullständigt och des mindre tarmarna skyddas inte.

2. HEMORROJDER

Hemorrojder är svullna och inflammerade vener/blodkärl i anus och den nedre ändtarmen. När vi står eller sitter ned böjs den så kallade anorektalvinkeln, vilket sätter press på ändtarmen och avföringen hålls kvar. Den sittande positionen gör det faktiskt lättare att hålla sig. Det tackar vi för när vi inte vill gå på toaletten, men när vi behöver det och sitter på toaletten redo att sätta igång blir tömningen svår och ofullständig och man känner ett behov av att ta i.

Efter 50 års ålder behöver cirka hälften av alla vuxna hantera klåda, smärta, obehag och blödningar som kan vara tecken på hemorrojder. Venerna runt anus tenderar att sträckas ut under tryck och många spricker eller svullnar. Svullna vener – hemorrojder – kan utvecklas från ett ökat tryck på den nedre ändtarmen.

DE BRA NYHETERNA MED HEMORROJDER …

Hemorrojder kan läka utan återfall när huknings-positionen används regelbundet vid tarmtömning.

3. TARMSJUKDOMMAR

Att tömma tarmen helt och ofta hjälper till att behålla en bra tarmhälsa. Många studier pekar på att avföringsrester i tarmen är en orsak till sjukdomar som tarmcancer. Och när det finns rester i tarmen, kan kroppen inte plocka upp näring från maten vi äter, vilket lämnar oss utan den energi vi behöver för att tarmarna och resten av kroppen ska må riktigt bra.

4. URINERINGSSVÅRIGHETER/INFEKTIONER

Hos kvinnor som kissar hukande blir urinflödet starkare och effektivare. Blåsan töms helt när man hukar, till skillnad från om man sitter. Det kan minska risken för urinvägsinfektioner. Det är goda nyheter!

5. BÄCKENBOTTENPROBLEM

En studie av Kaiser Permanente, publicerad i Obstetrics & Gynecology 2008, upptäckte att var tredje kvinna led av en eller flera bäckenbottenstörningar. Sannolikheten ökar med åldrande, övervikt och barnafödsel. Även om bäckenbottenproblem är vanligare hos kvinnor, lider även män av liknande symptom: National Health and Nutrition Examination Survey rapporterade att nästan en av fem män, 60 år eller äldre, upplever problem med inkontinens.

Bäckenbotten är ett nätvärk av ligament, muskler och kontaktvävnader som fungerar som en ”hängmatta” för att stödja bäckenorganen, inklusive blåsa och ändtarm, samt hos kvinnor även livmoder och vagina. Bäckenbottenproblem, även kallat bäckenbottennedsättning, uppstår hos både män och kvinnor när muskler och nerver i området blir skadade eller nedsatta, vilket kan leda till symptom som förstoppning samt avförings- och urininkontinens.

”De flesta bäckenbottenstörningar är bundna till den bakvända biologin i vår normala evolutionsbiologi,” säger Dr. Jack Kruse, hälsocoach och neurokirurg, specialiserad på att behandla kronisk smärta, nack- och ryggsmärta. ”Genom att den justerar vår toalettposition, kan Squatty Potty vara till stor hjälp för att människor som lider av dessa hälsoproblem. Squatty Potty är inte bara estetiskt tilltalande, utan verkar även för ett bättre sätt att tömma tarmen,”

SQUATTY POTTY – EN ENKEL LÖSNING

Alla dessa problem och fler därtill kan hjälpas genom att använda Squatty Potty. Denna innovativa, hälsovinnande toalettpall är enkel att använda och positionerar tarmen för att skapa en framgångsrik tarmrörelse. Squatty Potty härmar den naturliga huknings-positionen och är ergonomisk, bekväm, stadig, snygg och prisvärd. Den tar liten plats under eller intill toalettstolen när den inte används .

This post is also available in: Engelska